factureaza.ro - lansare API

Cubus Arts Blog
Gabriel Târnovan

factureaza.ro - lansare API

Gabriel Târnovan

La cererea mai multor clienţi şi deoarece considerăm că momentul este oportun, am lansat accesul API la serviciul factureaza.ro.

Pe scurt, aceasta înseamnă că orice alt sistem informatic poate fi integrat cu factureaza.ro. Facturarea devine astfel un modul care nu mai trebuie implementat pentru fiecare aplicaţie în parte. Mai mult, din moment ce toate datele de facturare pot fi păstrate în acelaşi loc, diversele aplicaţii conectate vor împărţi aceleaşi date; integrarea e mai strânsă şi duplicarea informaţiei dispare.

Exemple de utilizare:

  • aplicaţii de e-commerce (dorim să lansăm în curând module de facturare pentru magento şi spreecommerce )
  • SaaS sau alte forme de aplicaţii online pe bază de abonament; noi am integrat de exemplu pe travelbox.ro
  • CRM
  • aplicaţii de project management şi time tracking
  • … orice aplicaţie unde e nevoie de facturare

Detalii tehnice pentru integrarea API-ului factureaza.ro în aplicația voastră gasiți aici: factureaza.ro/documentatie/api.

Pentru implementare am folosit gem-urile serialize_with_options și inherited_resources. Factureaza.ro fiind construit pe Ruby on Rails, implementarea a fost destul de simplă. Mai multe detalii într-un post viitor.

Exemplu concret – integrare travelbox.ro

Pentru travelbox.ro, al doilea SaaS oferit de firma noastră am făcut prima integrare pe baza APIului factureaza.ro după cum urmează:

  • în momentul în care un client nou se înregistrează pe travelbox.ro, se creează automat prin API o înregistrare pentru acest client pe factureaza.ro
  • clientul este înregistrat în funcţia de facturi recurente (abonamente); periodic aceasta va emite facturile aferente
  • de fiecare dată când un utilizator se autentifică pe travelbox.ro, se verifică prin API dacă nu există facturi emise acestul client scadente de mai mult de o lună. Accesul nu este permis dacă acesta este cazul.

În curând travelbox.ro va permite generarea de facturi către turişti, desigur prin intermediul APIului factureaza.ro

În concluzie

Detaliile pentru integrarea APIului găsiţi aici: factureaza.ro/documentatie/api Aşteptăm cu interes să vedem în ce fel îl veţi folosi.

Vă invităm să aruncaţi o privire şi peste openapi.ro – un set de servicii web utile dezvoltatorilor români (date de pe mfinante.ro, geolocare IP, diverse validări, etc) – în uz şi la factureaza.ro