Profilul utilizatorului factureaza.ro

Cubus Arts Blog
Mihai Târnovan

Profilul utilizatorului factureaza.ro

Mihai Târnovan

Spre surpriderea mea, nu cunosc nici un SaaS românesc în afara concurenței factureaza.ro. Miopia mea e ușor de înțeles, dar în acest articol mă voi concentra nu pe piața românească de soluții de facturare online, ci pe o analiză a profilului utilizatorului român de soluții SaaS, așa cum reiese el din statisticile adunate de factureaza.ro din 2007 până în prezent. Ca atare, nu este cazul să extrapolăm aceste date la toată piața română de SaaS-uri, dar putem cel puțin să ne formăm o idee mai bună despre utilizatorii români de internet care au înțeles utilitatea acestui mod de utilizare a software-ului (deși pe piețe mai mature SaaS-urile au penetrat deja piața destul de consistent, la noi acești utilizatori pot fi considerați încă pionieri / early adopters). Datele la nivel național au fost preluate de pe statcounter.com.

Date tehnice

Browser

  Firefox IE Chrome Safari Opera
România 43.32 34.45 14.08 0.79 7.1
Factureaza.ro 45.58 26.32 20.16 5.36 2.58

Utilizatorii factureaza.ro folosesc browserul Firefox aproximativ în aceeași proporție ca la nivel național, în schimb mai puțin Internet Explorer și Opera, preferând în detrimentul acestora cele două browsere bazate pe WebKit.

Fără să mai intrăm în detalii legate de versiunile specifice de browser folosite, este totuși de menționat (și de lăudat) declinul constant al infamului browser Internet Explorer 6 printre utilizatorii factureaza.ro, de la 42% în aprilie 2007 la doar 3% în aprilie 2011.

Ponderea mult mai ridicată a browserului Safari sugerează și că mai mulți dintre utilizatorii factureaza.ro sunt utilizatori de Mac-uri.

Sistem de operare

  Windows MacOS Linux
România 98.5 0.8 0.6
Factureaza.ro 83 10 5

O pondere mult mai mare a sistemelor de operare non-Windows susține ipoteza că utilizatorii factureaza.ro sunt mai experimentați din punct de vedere tehnic decât media națională.

Apare o schimbare şi la preferinţele de limbă (detectate în browser) ale vizitatorilor: engleza scade de la 82% la 70%, româna creşte de la 6% la 20%. Trendul este bun, de aliniere lentă la o situație normală în care developerii pot să se bazeze pe limba detectată în browser.

Plăți online

Introdusă la începutul lui 2009 pe factureaza.ro, plata cu cardul ar trebui să fie teoretic modalitatea cea mai potrivită pentru utilizatorii noştri. Plata se face imediat, se evită întocmirea de OPuri, comisioanele sunt suportate de noi etc. Cu toate aceste avantaje, adopția acestei modalități de plată este încă relativ modestă (comparativ cu alte piețe, unde – pentru SaaS-uri – plata online cu cardul este practic singura modalitate acceptată):

Procentul de plăți la factureaza.ro efectuate prin card
2009 6.25%
2010 11.5%

Clienții factureaza.ro după activitate (cod CAEN)

După cum era de așteptat, cei mai mulți dintre cei care folosesc serviciu nostru de facturare online activează în domeniul tehnologiei informației și al comerțului.

Clienții factureaza.ro după activitate (cod CAEN)
Activitati de servicii in tehnologia informatiei 15.14%
Comert cu ridicata cu excepta comertului cu autovehicule si motociclete 9.56%
Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor 8.76%
Activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate 7.57%
Transporturi terestre si transporturi prin conducte 6.77%
Lucrari speciale de constructii 4.78%
Publicitate si activitati de studiere a pietei 4.38%
Telecomunicatii 3.59%
Activitati ale agentiilor turistice si tur-operatorilor 2.79%
Constructii de cladiri 2.79%
Altele 33.86%

Remarci și concluzii

Utilizatorul factureaza.ro folosește Mac-uri și Linux considerabil mai mult decât media la nivel național și activează cel mai probabil în IT, comerț sau administrație. Plățile online și-au dublat ponderea în 2009 față de 2010. Internet Explorer 6 a scăzut la o cotă de piață insignifiantă, care nu mai poate justifica eforturile de dezvoltare necesare pentru păstrarea compatibilității cu acesta.

Unde procentele nu se însumează la 100%, s-au eliminat categorii cu procente irelevant de mici. Datele preluate de pe statcounter.com au fost pentru data de 10. aprilie, cele preluate de la factureaza.ro sunt furnizate de Google Analytics pentru intervalul aprilie – mai 2011 (pentru a dispune de un eșantion mai relevant).