factureaza.ro - scurt istoric

Cubus Arts Blog
Gabriel Târnovan

factureaza.ro - scurt istoric

Gabriel Târnovan

Înainte de 2007 întocmeam clienţilor noştri din Germania şi Austria facturi cu ajutorul omniprezentului Excel, pentru că facturile în regim special de atunci nu erau acceptate de clienţi. Aceasta creea o situaţie comică: făceam o factură in Euro care era trimisă clienţilor, şi una in Lei care intra în contabilitate. Cum majoritatea clienţilor noştri la acea vreme erau externi, am decis să înlocuim Excelul, directoarele anuale și subdirectoarele lor lunare cu o aplicaţie web-based, pentru că la asta ne pricepem şi pentru că vroiam să emitem facturi de oriunde; inclusiv de la sediul clienţilor din Austria.

Ne-am scris deci cândva în 2005 prima aplicaţie de facturare în PHP care exporta LaTeX din care generam PDF. Am folosit sistemul respectiv fără probleme. Din păcate nu scăpaserăm de redactarea periodică a facturilor pentru clienţii noştri de hosting, majoritatea locali.

În 2007 situaţia s-a schimbat complet. Nu doar că fiecare furnizor işi putea emite facturile în orice formă, dar chiar semnarea şi ştampilarea facturilor nu mai erau obligatorii. Ne-am pus pe treabă şi in aprilie 2007 factureaza.ro era online cu 200 de conturi înregistrate. Aplicaţie Ruby on Rails, Prototype JS, MySQL cluster. Acel moment a reprezentat pentru firma noastră şi trecerea completă pe dezvoltare bazată pe Ruby on Rails, și nu ne-a părut rău niciodată.

După boom-ul iniţial – în prima parte a lui 2007 toată lumea căuta înlocuitor pentru vechile tipizate – evoluţia s-a stabilizat într-o creştere constantă a cererii pentru acest tip de servicii.

În ultimii patru ani am încercat să ţinem pasul cu cerinţele clienţilor noştri prin îmbunătăţirea serviciului, adăugarea de funcţii noi şi oferind un suport cât mai bun. Cele mai recente completări includ:

  • API-ul factureaza.ro prin care oferim posibilitatea clienţilor noştri să integreze sistemul de facturare în propriile sisteme (eCommerce, CRM, etc).
  • integrare cu openapi.ro
  • un sistem de drepturi prin care se poate partaja accesul angajaților la facturile firmei
  • ajutor live prin chat direct de pe site (prin integrarea serviciilor olark.com)

De la câteva sute de utilizatori la sfârșitul lui 2007 am ajuns acum la peste 4200 și un total de peste 150.000 facturi emise. Valoarea totală a facturilor emise se apropie de jumătate de miliard de RON. Dar despre asta într-un alt post.